Eindelijk weer internet!
Door: Herjan
Blijf op de hoogte en volg Hermien en Jan
02 Mei 2011 | Frankrijk, Velles
Vandaag lopen Nicole en Suzanne een stukje met ons mee. Het lukt ons om ook met twee paar ogen erbij ons te verlopen. Door dwars door een bos een zeer steile helling af te dalen komen we weer in bekend gebied. John pikt ons op en zorgt dat we bij de picnick plek komen, die hij met Ans en Lisa had ingericht. Onze meelopers hebben al wandelend toch een indruk gekregen van onze ¨normale¨ daginvulling en wij vonden het leuk.
24/4 Van La Maison Dieu naar Varzy, 25 km.
Familiebezoek is geweldig leuk, maar dat betekent wel opnieuw afscheid nemen en opnieuw de draad oppakken.We worden afgzet op het punt waar we gisteren waren gebleven en gingen weer alleen verder. Het lopen valt ons zwaar, ondanks de nieuwe lichtere rugzak voor Jan en het feit dat wij zelf al 7 resp 5 kilo zijn afgevallen. Vlak voor Varzy komen er onweerswolken opzetten en krijgen we een staartje mee. Hagel en regen bezorgen ons nu letterlijk een koude douche. In Varzy overvallen we een B&B adres op Paaszondag om 17.30 uur. Nat en vies vragen we om onderdak en na een lichte aarzeling zijn we toch welkom al moet er nog wel gepoetst worden.
25/4 Van Varzy naar Arbourse, 20 km.
Vandaag is het weer een dag met veel klimmen bij hoge temperaturen. Vooral Hermien had een dip, we merken dat we nog steeds een beetje uit balans zijn. We lopen naar een gemeente gite in Arbourse waar een wielerronde aan de gang is. Wij blijken over het parcours te lopen en krijgen veel positieve aanmoedigingen. Een mevrouw wacht ons op en brengt ons naar de gite, waar naar een poosje nog twee pelgrims aankomen uit Spanje, Catalonie. We koken samen en brengen de avond gezellig samen door.
26/4 Van Arbourse naar Charité sur Loire, 21 km.
Vanmorgen om 7 uur uit bed, het Catalaanse stel is al om 6 uur opgestaan. Het lopen gaat lekker en om 15 uur zijn we al bij ons nieuwe onderkomen: een gite ondergebracht in een deel van kerkcomplex uit de 12e eeuw. De Catalanen hebben zich al geinstalleerd; we hebben nu bekenden en route. Na ons opgefrist te hebben gaan we als toeristen het plaatsje bekijken en komen uit bij de 84 verplichte traptreden voor elke pelgrim. Natuurlijk zijn wij die even opgerend, zonder de rugzak...
27/4 Van Charité sur Loire naar Baugy, 27 km.
Vanmorgen vertrokken onze kamergenoten al om 6.15 uur en omdat wij dus toch wakker waren, liepen wij ook al om half acht. Het werd weer een warme dag, ook al was het anders voorspeld. We snijden twee km af en lopen wel veel over asfalt vandaag. s Avonds praten we verder over Spanje en Catalonie en onderdrukking tijdens het Franco regime. De pijn is soms nog voelbaar, vooral omdat het Catalaans een verboden taal was en veel ouderen geen andere taal spraken.
28/4 Van Baugy naar Bourges, 30 km.
De eerste koele dag in Frankrijk, ca 15 graden. Helaas loopt de route zeker 20 km over asfalt en dat ga je voelen aan je voeten en in je knieen. Omdat we al om 7.30 uur op pad gingen, waren we om 16.30 uur bij de kathedraal van Bourges, een imposant bouwwerk dat deels in de steigers staat. Wij vinden het interieur maar somber, al zijn de gebrandschilderde ramen bijzonder gedetailleerd uitgewerkt.
Vannacht slapen we weer eens in een jeugdherberg op een kamer apart.
29/4 Van Bourges naar Charost, 25 km.
Vanmorgen met zijn vieren ontbeten en toen samen op pad. Het tempo van de jongere Catalanen ligt hoger en we laten ze gaan, maar bij pauzes komen we elkaar weer tegen. Zij overnachten een dorpje verder dan wij en wij overnachten in de gemeente gite in Charost. Terijl we in Charost liepen sopte er een vrachtwagentje naast ons. De chauffeur stelde zich voor als de burgemeester van het volgende dorp en vroeg of wij de aanfemelde pelgrims waren. Nee dus, dat waren onze vrienden, die we 5 minuten later tegenkwamen. Het blijkt dat dat iedereen in de regio kennelijk weet dat er pelgrims onderweg zijn. Onze gite heeft weer een kleine etensvoorraad en op de maekt kopen we er nog verse groenten bij.
30/4 Van Charost naar Neuvy Pailloux, 28 km.
Bij een temperatuur van 24 graden en weinig schauw en weer veel asfalt vandaag een redelijk hoog tempo gelopen. Rond 8 uur vertrokken en al om 16.30 uur over. Omdat Jan zijn te ruime schoenen iets heeft aangepast, zorgt de andere stand van de voeten vandaag voor de nodige spierpijn hetgeen het lopen bemoeilijkt.
Bij het privé adres waar we overnachten worden we ontvangen met bier en taart, heerlijk als je zo warm aankomt. Voor het diner laat onze gastvrouw de 12e eeuwse kerk zien, die pas gerestaureerd is. Voor de restauratie was de kerk jarenlang deels in gebruik als boerderij, waarbij het altaargedeelte was dicht gemetseld. Dit zorgde ervoor dat de fresco's op de muren verhoudingsgewijs goed bewaard zijn gebleven.
1/5 Van Neuvy Pailloux naar Deols, 18 km.
Vandaag hadden we een korte trip gepland ivm de overnachtings mogelijksheden. Heerlijk de tijd genomen om midden overdag in de zon een dutje te doen, de voeten op de rugzak en een schoen als hoofdkussen. Pas om 18 uur kunnen we nl de sleutel van de gite krijgen, dus pakken we een lekker pilsje op een terrasje. Om 15 uur krijgen we van Josef-Maria, onze Catalaanse collega, een seintje dat zij de sleutel al hebben veroverd. Een lekkere douche, standaard na iedere wandeling, de was en boodschappen halen maken de dag weer compleet. Vandaag neme, we afscheid van Marta en Josef-Maria, waar we al bijna een week mee hebben opgetrokken, want zij nemen een andere route en gaan dan weer terug om in oktober de draad weer op te pakken.
2/5 Van Deols naar Velles, 24 km.
Vanmorgen verkeerd gestart, we liepen lekker snel, maar de verkeerde kant op. Daar komen we na 30 min achter en dan begint het ook nog te regenen. We moeten terug en om 9.50 uur zijn we weer waar we om 8.30 uur zijn gestart. Dat was dus 5 km lopen enkel om de spieren los te maken en om eerlijk te zijn, de mondspieren werden ook los gemaakt. Daar hadden we geen dirigent of regisseur voor nodig...
Na de middag werd hetr al snel weer warm, 25 graden en om 15.30 uur komen we aan in Velles, waar we nu in een cafe zitten te typen.
Allemaal weer hartelijk dank voor de reacties. Het is voor ons echt leuk om ze te lezen en zo contact te hebben.
Groet'n Hermien en Jan
02 Mei 2011 - 16:26
Hetty :
Hallo Hermien en Jan,
We lezen met veel interesse jullie verslagen. Wat een afstanden lopen jullie. Petje af. Alleen wat betreft het afvallen moeten jullie wel een ander tempo gaan aanhouden, anders moeten jullie nog een nieuwe foto op dit profiel plaatsen.
Veel groeten,
Jacco en Hetty -
02 Mei 2011 - 17:30
Louise En Leo Kochen:
Hermien en Jan,
Vandaag lees ik jullie verslag met een verhoogde hartslag. Tjonge wat mooi en zwaar. Ik kan me voorstellen dat met de familie lopen leuk is, maar afscheid nemen veel zwaarder.
Heel veel geluk uit het warme Drenthe. Leo -
02 Mei 2011 - 17:40
Caroline:
Wat hadden jullie weer veel te melden en wat een werk om elke dag een verslagje te maken. Het is natuurlijk wel leuk als naslagwerk als jullie weer thuis zijn, maar dat duurt nog een aaantal weken. Ik wens jullie nog heel veel loopgenot onder goede omstandigheden, qua weer, gezondheid en looproutes. Heel veel sterkte.
P.S. als jullie je teveel verlopen, duurt het langer voordat je de eindstreep haalt.
Kump good! -
02 Mei 2011 - 19:13
Ria Kamphuis:
Hallo herjan,
Ik denk elke dag aan jullie, het wandelen, het doorzetten en genieten van de vrije natuur. Wat een ervaring! Lekker vrij en buiten en toch ook gedisciplineert om zoveel km te lopen, knap hoor!
Ik wens jullie veel succes en.........loopplezier,
Groetjes van ons allen, Ria -
02 Mei 2011 - 19:20
Thea:
Hoi Hermien en Jan,
bedankt weer voor jullie verslag. Leuk dat Nicole een eindje heeft meegelopen, letterlijk en figuurlijk. Voor haar nu nog meer invoelbaar waar jullie mee bezig zijn. Dat je daarna even uit je ritme bent is begrijpelijk, wat de tocht is nog heel lang. Maar ik begrijp dat jullie elkaar goed op de been hoduen! Geweldig. Ik ben benieuwd straks naar jullie live-verhalen.
Chemische groetjes
Thea -
02 Mei 2011 - 19:24
John En @ns:
Toch knap dat het maar 1 á 2 dagen duurde voor jullie het juiste loopritme weer te pakken hadden na ons vertrek. Chapeau ! Het was een bijzonder Paasweekend, en dat was het ! Het zal ons allemaal bijblijven als een warme, dierbare herinnering...
uiteindelijk zelfs Claire !
Wat leuk, Spaanse pelgrim-vrienden! Zo zul je de komende maanden misschien nog wel vaker je kennissenkring uitbreiden, leuk voor toekomstige vakanties, haha!
En Jan, mocht je toch nog meer vloerbedekking nodig hebben, het ligt nog achterin de bus. We sturen het dan gewoon op naar een Mairie on route!
Grote broer, dierbare schoonzus, je weet: "partir, c'est mourir un peu.." en zéker als het een 2e keer nodig is, maar wij vonden het toch wel erg fijn om een stukje van de tocht op deze manier samen te mogen beleven! Nogmaals dank! Big hug, @
02 Mei 2011 - 21:16
Jac Hovens:
Hermien en Jan,
Ik lees jullie verslagen met plezier en geniet mee op afstand.
03 Mei 2011 - 06:53
Chil :
Beste Hermien en Jan.
Mijn voorspelling gaat uitkomen, straks zien we twee atletisch ogende personen terugkomen. Heerlijk zoals wij allen jullie belevenissen kunnen volgen. -
03 Mei 2011 - 09:38
Hallo Jan En Hermien:
ik had al een paar e-mails van ene Herjan gekregen en ge-delete zonder te weten van wie dat was. Vandaag toch eens even dieper gekeken en waarempel ondekt dat ik jullie (althans Jan) ken. Petje af voor jullie prestatie en de moed om zo'n tocht te voet te gaan maken. Zal vanavond thuis alle verslagen met erg veel belangstelling en bewondering lezen en jullie voortaan volgen. Hou de moed erin.
Groet,
Jan Joosten -
03 Mei 2011 - 10:00
Ria En Peter Verweij:
Hallo Hermien en Jan,
We lezen nog steeds jullie verslagen met veel plezier en wensen jullie heel veel mooie dagen en nog heel veel succes met de volgende etappes
geweldig !! groetjes ria en peter -
03 Mei 2011 - 13:41
Kees En Annie:
Wat een belevenissen!!!
Gelukkig ook veel leuke
Dat het lopen af en toe zwaar valt, kunnen wij ons best voorstellen
Zo lang loop je natuurlijk normaal nooit
Maar gelukkig blijven jullie optimistisch en wij dus ook
Geniet vooral van de mooie ervaringen, die minder leuke vergeet je gelukkig snel
Groetjes en succes -
03 Mei 2011 - 17:02
Kees En Han:
Hi Hermien en Jan,
Ik geniet van jullie verslagen van de wandeltocht en heb veel bewondering voor de afstanden die jullie lopen in weer en wind al is het weer natuurlijk wel goed en beter dan op het ogenblik in Nederland Koud!
Veel wandelplezier nog.
Groeten Kees -
03 Mei 2011 - 17:26
Jeanny En Henk:
Hallo Herjan,
Het gaat goed met jullie avontuur! prachtig om in jullie dagboek mee te kunnen lezen. Leuk dat er nog zoveel hartelijke mensen zijn tijdens jullie tocht. Veel succes en mooie kilometers,
03 Mei 2011 - 19:18
Henk En Hannie:
Chapeau, Hermien en Jan.
Het is erg leuk om jullie verslagen te lezen en mee te reizen door la douce france.
Wat leuk om even familie bezoek te krijgen en jullie ervaringen letterlijk met hun te delen!!
We bewonderen jullie doorzettingsvermogen, et nous suivons votre pelgrimage.......... -
04 Mei 2011 - 07:47
Marjan:
Beste Hermien en Jan,
Net terug van enkele dagen Eifel, moesten we veel aan jullie denken tijdens onze zeer kleine wandelingen. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat jullie elke dag zoveel uren en kilometers maken. Wij hebben nu al spierpijn, na enkele kilometers...
Jullie zijn kanjers en het is erg leuk om dankzij jullie verhalen zo met jullie mee te kunnen reizen. Zet 'm op voor het volgende stukje.
Veel groetjes van Ton, Myra, Bas, Jolijn en Marjan -
04 Mei 2011 - 09:46
JOEP EN WILL:
Alweer zo'n heerlijk verslag!
Logisch dat jullie het een beetje moeilijk hadden na die heerlijke dagen met de familie.
We genieten van jullie belevenissen en veel succes verder. Misschien zien jullie Ria Hermans nog in de komende weken, die is net vertrokken vanuit de Pyreneeen. -
04 Mei 2011 - 18:01
Rob Allard:
Hallo HerJan,
Het loopt allemaal best aardig zo te lezen. Je wandelt zo van het ene verhaal in het ander, waarin je op je sloffen een flinke pas erin hebben. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat jullie een loopje met ons aan het nemen zijn, jullie slenteren niet maar rennen de km's. De kilo's vliegen eraf. Voor je het weet zijn jullie zo licht dat jullie de bergen op flaneren en het niet meer kunnen bijbenen, zodat jullie halverwege de weg drentelend moeten afdalen.
Nu, op mars naar het volgende avontuur stiefelen, niet kuieren maar flink stappend, zonder overtreding, de pleitmars nemen om een luchtje te gaan scheppen bij het eerstvolgende blokje om.
Ik ben benieuwd waar jullie morgen rondzwerven. Groet Rob -
08 Mei 2011 - 17:55
Marta And Josep Mari:
Only to say you that we are in Catalonia and we remember you a lot. We hope the best for your way.
By the way, is it possible to read your blog in english? We don't know how to do it.
Best wishes,
M. and JM -
09 Mei 2011 - 12:36
Marij Broeseliske:
Hallo Hermien en Jan
Ik volg met plezier jullie verhalen. Net alsof je een beetje meedoet. Wel warme en zware tochten maken jullie en met zo'n zware rugzak. Wat goed van jullie. Wat leuk om zoveel van de geschiedenis in het echt te zien. -
10 Mei 2011 - 06:44
Truus En Piet Vosbee:
Hermien en Jan een advies: let een beetje beter op dan verlopen jullie je niet.
Veel succes verder. -
10 Mei 2011 - 19:57
Ans:
P.S. After you paste the text in the white box, click 'vertaal' This will start the translation!