Enkele kilo's lichter - Reisverslag uit Vindey, Frankrijk van Hermien en Jan Kamphuis - WaarBenJij.nu Enkele kilo's lichter - Reisverslag uit Vindey, Frankrijk van Hermien en Jan Kamphuis - WaarBenJij.nu

Enkele kilo's lichter

Door: Herjan

Blijf op de hoogte en volg Hermien en Jan

13 April 2011 | Frankrijk, Vindey

12/4 Van Montmort-Lucy naar Talus-Saint-Prix, 18 km.
Gisteren konden we aanschuiven bij mensen die hun huis nog aan het verbouwen waren. De muren waren gestukadoord, maar daar hield het ook mee op. Behulpzame mensen die ons 's ochtends met de auto via de bakker en de bank naar de route brachten. Met 17 graden en een zonnetje achter de wolken was het mooi wandelweer.
Vandaag een korte afstand omdat onze voeten dat nodig hadden en het treft dat kennissen uit Blerick willen langskomen om bij te praten.
We overnachten in een 12e eeuws klooster, dat 2 km uit de route blijkt te liggen. Het klooster is deels museum, deels heringericht en in gebruik door 2 gezinnen.
Rond 18 uur komen Alphons en Jacqelien uit Blerick met hun camper. Onze gastheer, die de burgemeester bleek te zijn, had al gezegd: Jullie vrienden zijn mijn vrienden en zij konden hun camper, die net door de kloostertuin poort ging, binnen de muren stallen.
Om half zeven krijgen we de beloofde rondleing met ons vieren door het museum- en ons woongedeelte. Geweldig waar we nu weer terecht zijn gekomen. Hij vertelt vol enthousiasme over het oude klooster, de positie van de abt en de monniken, de godsdienst oorlogen en over de Duitsers die hier gezten hebben in de laatste oorlog en waarvan de namen nog op de deuren staan.
Even later zitten we achter de pastis en het bier en dat merk je wel als je nog niets gegeten hebt. Tegen half negen gaan we aan tafel in de camper met het eten dat we beiden bij ons hadden. Uit Jans rugzak gaat 2,3 kg mee met de camper richting NL en uit Hermiens rugzak 1 kg.
Alphons bleek Harrie en Nancy goed te kennen. Hij heeft 10 jaar de reanimatie lessen bij Océ voor de EHBO-ers verzorgd. En daar kom je in Frankrijk achter.

13/4 Van Talus-Saint-Prix naar Vindey, 24 km.
De burgemeester weet een mooie weg door de moerassen en dat scheelt ons 4 km asfalt en een klein uur lopen. Hij loopt zelfs even mee in de vieskou [- 4 graden vannacht] om ons het goede spoor te zetten. We wandelen door afwisselende natuur, bossen, een moeras van 16 bij 8 km, boomgaarden in volle bloei, wijngaarden met ontspruitende takken en gele lijnzaad velden.
In Sezanne wijken we van de route af om inkopen te doen, op een terrasje te zitten, de kerk te bekijken en een stempel te halen op de credencial. Bijna hadden we de reanimatie cursus in de praktijk kunnen brengen toen een andere bezoeker plots onderuit ging. Hij kwam weer bij kennis en werd met de ambulance afgevoerd. Om half vijf zijn we in Vindey waar we al gauw met onze gastheer en zijn vrouw de route van morgen doornemen op moeilijke Franse woorden. Gerard, daar had jij tijdens jouw fietstocht zeker geen last van. Al converserend wordt onze Franse woordenschat elke dag weer meer op peil gebracht.

Groet'n Herjan

• 13 April 2011 - 20:00

Caroline:

Ik ben de eerste die mag reageren vandaag en ik lees dat het echt een slok op een borrel, of te wel een paar kilo minder om mee te zeulen. Geweldig dat dit mogelijk is.
    let goed op jullie zelf en luister naar je lijf, dan kump 't allemaol good. t
    oi toi toi.

• 13 April 2011 - 20:22

@ns:

Dus dat smsje was geen grapje: echt dwars door de moerassen van St. Gond !
    Dit is zeker afwisselende natuur, waar jullie doorheen lopen. Maar ook de temperatuur is afwisselend: van -4 in de vrieskou tot 23 gr in de zon !
    Fijn dat jullie rugzakken wat zijn ontlast. Ik kan me voorstellen dat je elke grammetje in je schouders voelt !
    xxx

• 13 April 2011 - 20:40

Nicole:

Jammer dat ik hier geen schermprintje in kan plaatsen... Ik kijk af en toe op Maps Google waar jullie zijn en hoever dit nog is van Vezelay (waar we elkaar over een goede week zullen treffen). Google geeft aan: Routebeschrijving voor lopen naar Vézelay, Frankrijk (1 dag en 15 uur). Of ga met de auto .... (3 uur en 18 min). Komt ie helemaal zelf mee. Fijn, zo'n pc die met je mee denkt...(@Ans, zullen wij die suggestie maar opvolgen :-)

• 13 April 2011 - 20:46

Gerard Staals:

Inderdaad, met het Frans kon ik me aardig redden. Selfs vloeken in die taal gaat me goed af. Een aanrader voor jullie: Le dictionnaire des injures (het Vloekenwoordenboek). Ultiem handig als je snel iets gedaan wilt krijgen. Maar het weegt een kilo, en dat is dan weer niet aan te bevelen in een rugzak die net lichter geworden is.
    Ik benijd jullie om het weer. Dat was op onze tocht even anders. Maar het zij jullie gegund. En route!

• 14 April 2011 - 05:27

@ns:

@Nicole: dat van die auto vind ik een goed idee! Meestal geeft het me een onplezierig gevoel als machines zelf gaan denken, maar hier kan ik me wel in vinden.

@Herjan, ik kijk telkens in het excelbestandje enneh ... waarschijnlijk laten we Troyes rechts liggen dan nu ?!

• 14 April 2011 - 05:29

@ns:

voor jullie uiteraard, met de neus naar het zuiden, 'links liggen' !

• 14 April 2011 - 07:00

Eugene:

Hoi Hermien en Jan, De eerste klap is een daalder waard. Goed te lezen dat de bagage de eerste klap gehad heeft. Goed te lezen dat het jullie zo voorspoedig gaat. Goed te lezen dat je adviezen die je aangedaan worden onderweg ook echt opvolgt. Het zal jullie veel mooi verassingen brengen, daar ben ik van overtuigd. Advies van het thuisfront. Vooral genieten, maar als ik het zo lees komt ook dat goed. Leuk jullie verslagen te lezen. groet Eugene

• 14 April 2011 - 07:07

Eugene:

Hoi luitjes, ik kijk ff op de kaart en zie dat jullie met een flauwe bocht via troyes, chaource en tonnerre kunnen lopen. Allemaal zeer mooi en belangrijke plaatsen op de oude route naar Santiago. Je kunt het overwegen. Indien nodig kan ik jullie wel wat slaapadresssen bezorgen.
    Wandelse. Eus

• 14 April 2011 - 11:11

Piet En Truus V.:

Hermien en Jan een ervaring om jaloers op te worden. Prachtig toch?

• 14 April 2011 - 14:27

Annie En Kees:

wat een geweldig leuke ervaringen
    wat zijn er toch leuke en interessante mensen op de wereld
    Leuk dat jullie nog bekenden uit blerick getroffen hebben
    Kunnen jullie nu ook echt merken dat de rugzakken lichter zijn?
    Toch nog genoeg spullen bij jullie?
    Veel plezier bij de volgende ontmoetingen
    Loop ze nog
    Groetjes

• 14 April 2011 - 14:58

Marie-Louise Otjens:

Beste Jan en Hermien,
    Als ik zo jullie tocht (achter de computer helaas) volg dan kan ik denk ik vaststellen dat die tocht gestaag en voorspoedig verloopt. Inclusief bijzondere plekken en waardevolle ontmoetingen. Ga zo door! Momenteel druk met coördinatie van de laatste avond van Mia bij Animo. Het beloofd in alle eenvoud een hopelijk mooie avond voor Mia te worden waar wij onze oprechte en grote blijk van waardering kunnen laten zien. Ik kan natuurlijk niet uit de school klappen want ook anderen lezen deze berichten. Na dinsdag zal ik meer laten weten. Zou fijn zijn als jullie in gedachten dinsdagavond bij Animo willen zijn.
    Hartelijke groet, Marie-Louise

• 14 April 2011 - 17:06

Elen :

geweldig, die gastvrijheid overal! alleen oppassen met die pastis!!!!!!!!!!!!!

• 14 April 2011 - 17:30

Hannie:

Fantastisch om te horen dat mensen zo gastvrij zijn.En je ziet de wereld is maar klein.

• 14 April 2011 - 17:39

Will En Anne-Marie:

Wat een belevenissen om jaloers op te worden! Mooie mensen ontmoeten, mooie dingen bezichtigen en een mooie natuur op dit moment. Geniet ervan, zeker van een wat lichtere rugzak.

• 15 April 2011 - 16:26

Kees:

Hi,
    Voor Jan is het wel nuttig dat jullie een paar kilo lichter zijn al is het alleen maar bagage uit de rugzak. Tot nu toe een heel voorspoedige reis en goed weer houwen zo!
    Groeten Kees

• 17 April 2011 - 18:31

Annie En Mie:

Samen zitten we weer te genieten van jullie mooie reis verslag. Jullie zitten zoveel in de kloosters dat je mischien nog wel in wil treden.

Groetjes goede reis van ons bijden.

• 17 April 2011 - 20:34

Peter Geurts:

Jullie zijn al een aardig eind op weg, fijn om te lezen dat het jullie goed gaat. Ga zo door!

Peter